Oportunități la care nu visăm, aplicăm
Eram zilele trecute la o nouă întâlnire în cadrul programului de antreprenoriat în tehnologie, Innovation Labs 2.0, susținut de Orange și Microsoft, și discutam cu colegi de breaslă despre ideile, inițiativa tinerilor participanți și despre modul în care s-au prezentat, cum vorbeau, cum se exprimau și mai ales ce exprimau. Transmiteau curaj, entuziasm și multe, multe idei și cunoștințe absorbite ca printr-un burete. Adevărul este că în aceste zile tinerii au oportunități la care cei care au prins stundenția chiar și acum 10-15 ani (nu vorbesc de ceilalți, mai în vârstă) nu aveau acces și la care în România nu puteau nici să viseze. Am realizat încă o dată că este mare, mare lucru să beneficiezi de astfel de programe.
În primul rând, am văzut o foarte mare diferență între modul cu s-au prezentat tinerii la hackaton-ul de acum o lună, foarte entuziaști, nimic de zis, dar cam haotici în exprimare, și felul cum și-au expus proiectele acum, după o primă lună de discuții cu experți din companii. Nu e puțin lucru deloc să fii ghidat într-o idee crudă de antreprenoriat chiar de directorul comercial Orange România. Julien Ducarroz a participat direct la sesiuni de mentorat pentru această etapă a programului și a oferit feedback aplicat pe proiect. Evident, a făcut parte și din juriu. Lista completă de mentori, pe parcursul programului Innovation Labs 2.0, este aici.
În al doilea rând, proiectele în sine, am fost uimită, au intrat într-o viteză de dezvoltare fantastică, cele mai multe. Oricum, a fost un progres indiscutabil pentru toate echipele. Ce să mai tura-vura, prezența unui mentor cu experiență și pasiune exact pe ce ai tu nevoie e definitorie.
Au fost câteva proiecte care mi-au atras atenția, unele descopăr că și-au menținut interesul în ceea ce mă privește față de etapa hackaton-ului. Am observat că unele proiecte au obținut deja suport din partea unor companii locale, precum E-Boda, dar și din partea unor multinaționale, precum Orange și Cisco.
Aplicația TrafficVoice, care se pare că a apărut deja în Android și iOS, are ca scop oținerea de informații din trafic și este un fel de agregator al mesajelor transmise de șoferii profesioniști prin CB Radio. Nu sunt foarte lămurită cu partea aceasta de interceptare. În rest, personal, mi se pare totuși destul de obositor să îți cârâie permanent în fundal voci cu tot felul de mesaje, cred că doar o mică parte ar fi cu adevărat utile. Poate va fi îmbunătățită până la final.
Apoi este aplicația OpenMind, care pare să își fi deschis deja câteva uși pentru dezvoltare 🙂
Am remarcat din nou aplicația Pack-sender pentru facilitarea transportulului de pachete prin cunoștințe, prieteni care călătoresc în direcția destinatarului și sunt dispuși să facă astfel de livrări gratuit.
Mi s-a părut interesant un proiect care leagă o aplicație și un aparat fizic – Exhale. Este un dispozitv care, prin respirație, îți măsoară nivelul alcoolului, iar aplicația calculează în cât timp ai putea conduce din nou. Cred că și-ar găsi un public.
A mai fost o aplicație pentru gătit, cu rețetele în mod voce, au fost și niște aplicații de business și pentru organizarea programului și rezultatelor la job, a mai fost o aplicație pentru „descurcarea” mașinilor blocate în parcare (totuși, e mică probabilitatea ca doi șoferi să aibă aceeași aplicație instalată)… Până la urmă, un lucru este cert: chiar și pierzătorii acestui program-concurs au foarte mult de câștigat. Experiența pe care o dobândesc aici, cu îndrumare directă, cred că este inegalabilă.
Echipele care si-au prezentat proiectele in cadrul Boost Day sunt:
1. Agrobid (CageWare)
2. PackSender
3. Uprise
4. Exhale
5. CookPal (Cook Buddies)
6. My Place (Coffee Coders)
7. PillBuzz (Candy Crushers)
8. Open Mind
9. EHonk
10. Nivalis
11. Wabbit
12. Webseers
13. Music Master
14. TrafficVoice
15. Lifebox (Cakebreak)
Urmează încă o lună de lucru și dezvoltare pe proiecte, după care vor fi alese cele câștigătoare, cu cel mai mare potențial și care vor primi și finanțare. Vedem la timpul respectiv.